W dziale „gotuJemy” dokumentuję nieśmiałe próby przygotowywania najróżniejszych dań. Nie uważam się za zawodowca, ani nawet zaawansowanego amatora. Dlatego proszę o zrozumienie i wyrozumiałość.

Pasta z łososiem i papryką. Krótko i na temat

Niekiedy  bywa tak, że musi być szybko, łatwo, bez zbędnych kombinacji. Nie mamy czasu, chęci, pieniędzy, więc trzeba iść na skróty. Ale iść na skróty to wcale nie oznacza nie dojść do celu. I tak właśnie w mojej kuchni było dzisiaj. Co będzie potrzebne? twaróg... czytaj dalej

Paprykarz. Podróż w czasie na makreli.

Jedzenie potrafi zdziałać cuda. Dobry posiłek może wywołać uśmiech, wzruszenie, przywołać ukryte głęboko w zakamarkach umysłu, miłe wspomnienia. Smak, konsystencja paskudztwa podanego na talerzu (np. budyniu rodem ze szkolnej stołówki) potrafi wyryć się w pamięci na... czytaj dalej

Kuskus z warzywami i wołowiną Łysina wujka Edmunda

Kiedy byłem dzieciakiem, jeden z moich przyszywanych wujków, Emund, często wyjeżdżał do pracy w krajach arabskich. Uwielbiałem go odwiedzać. Miał w domu trzy rzeczy, które mnie niesamowicie fascynowały. Były to: martwy skorpion zatopiony w przezroczystym tworzywie i... czytaj dalej

Risotto z barszczem i grzybami Celny strzał z fuzji

Są takie potrawy, które przygotowuje się tylko przy jakiejś konkretnej okazji, z jakiegoś określonego powodu. Mam na myśli na przykład wielkanocne mazurki czy wigilijny barszcz z uszkami. Wielkim miłośnikiem tego drugiego jestem od kiedy pamiętam. Co tam, miłośnikiem.... czytaj dalej

Facebook

Reklama nas karmi

Smakademia jest w:

Durszlak.pl
Close