Są takie potrawy, które przygotowuje się tylko przy jakiejś konkretnej okazji, z jakiegoś określonego powodu. Mam na myśli na przykład wielkanocne mazurki czy wigilijny barszcz z uszkami. Wielkim miłośnikiem tego drugiego jestem od kiedy pamiętam. Co tam, miłośnikiem. Jestem jego najzagorzalszym fanem, wyznawcą. Uwielbiam, kocham, zjadam każdą ilość.

Wyjątkowość tych potraw wynika nie tylko z ich wspaniałego smaku, ale także, a może przede wszystkim, z faktu ich… „okazjonalności”. Oczywiście, można sobie zrobić uszka w czerwcu. Jednak, nie wiadomo z jakiego powodu, nie będą smakowała jak te grudniowe.

Kilka dni temu odkryłem w domu słoik czerwonego barszczu (ukiszony osobiście przez moją mamę). Suszone grzyby też były pod ręką. Przez moment korciło mnie, żeby zrobić kilka uszek. Jednak gdzieś w środku czułem, że nie wypada. Dlatego chwilę pokombinowałem, poknułem. A że znalazłem jeszcze ryż arborio, postanowiłem wykonać tzw. fusion. Po polsku „fuzję”. Jak wiadomo, fuzja to rodzaj śmiercionośnej broni, z której można nie tylko ustrzelić wroga, ale i spektakularnie popełnić samobójstwo.

Co będzie potrzebne?

barszcz czerwony / suszone grzyby / ryż arborio / białe wino / świeży tymianek / grana padano lub parmezan / cebula / masło / sól / pieprz

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę przez kilka godzin.
  2. Namoczone grzyby i cebulę siekam. Podsmażam na maśle.
  3. Dodaję ryż.
  4. Co jakiś czas dolewam trochę barszczu.
  5. W międzyczasie dodaję odrobinę białego wina.
  6. Kiedy ryż jest już odpowiednio miękki (zabłysnę: al dente) wsypuję posiekany tymianek i garść sera. Doprawiam solą i pieprzem.
  7. Na koniec jeszcze łyżka masła.
  8. Cieszę się pięknym kolorem i niecodziennym smakiem.

Risotto o smaku polskiej Wigilii to naprawdę niecodzienny pomysł. Dziwactwo jakieś. Ale czasami strzeli człowiekowi coś do głowy i zrobi coś, czego sam by po sobie się nie spodziewał. Ja strzeliłem z fuzji. I okazało się, że celnie i w odpowiednim kierunku. Żyję, a risotto było naprawdę niezłe.

Do przygotowania risotto z barszczem zostały wykorzystane następujące utwory:

Share This
Close